Strona główna
   Nowości i zapowiedzi
   Żywienie
   Dieta optymalna
     O autorze
     Tłumaczenia
   Prawo
   Legia Warszawa
   Dom i ogród
   Kuchnia
   Podręczniki i pomoce szkolne
   Inne książki
   Jak zamawiać
   Koszyk
   Kontakt
 

Jan Kwaśniewski jest lekarzem medycyny. Mieszka i pracuje w Ciechocinku, miejscowości uzdrowiskowej w centralnej Polsce. Praktykę lekarską rozpoczął w latach 60. jako lekarz sanatoryjny. Na podstawie wieloletnich obserwacji, a także badań naukowych zauważył, że przeróżne choroby, na które cierpią zgłaszający się do niego pacjenci nie są spowodowane różnorodnymi czynnikami chorobotwórczymi, jak nieraz twierdzą inni lekarze, lecz mają jedną przyczynę - złe odżywianie. Zaobserwował też, że każdy sposób żywienia powoduje inne choroby.

Konsekwencją tego odkrycia było poszukiwanie takiego sposobu jedzenia, który nie powodowałby w organizmie ludzkim niekorzystnych zmian, a sprawiał, by funkcjonował on prawidłowo i był zdrowy. W efekcie dr Kwaśniewski opracował sposób żywienia, który nazwał "żywieniem optymalnym" tzn. najlepszym dla człowieka. Generalną jego zasadą jest zachowanie właściwych proporcji między trzema podstawowymi składnikami występującymi w produktach żywnościowych - białkiem, tłuszczem i węglowodanami - jak 1 : 2,5-3,5 : 0,5. Oznacza to, że na 1 gram spożytego białka powinno przypadać w diecie 2,5 do 3,5 grama tłuszczu i 0,5 grama węglowodanów. Mówiąc krótko - jest to dieta wysokotłuszczowa.

Jak widać, założenia, na których opiera się żywienie optymalne, są diametralnie różne od głoszonej oficjalnie dietetyki. Nic dziwnego więc, że środowiska lekarskie, naukowe, prasa, traktują je w najlepszym razie z rezerwą. W praktyce jednak dieta ta okazała się niewiarygodnie skutecznym sposobem leczenia wielu chorób, a grono osób ją stosujących jest już bardzo duże (ok. 2 miliony ludzi zarówno w Polsce jak i za granicą) i ciągle się powiększa. O jej popularności niech świadczy fakt, że książki jej poświęcone rozeszły się w łącznym nakładzie kilkuset tysięcy egzemplarzy.