{{destination.currency.name}} ({{destination.currency.short}})
Oprawa: miękka, szyta, klejona; Format: A5
Year: 2020
Place of publishing: Warsaw
ISBN: 978-83-87534-93-6
Pages: 482
Language: polish
„Książka Kucharska dla optymalnych” nie jest zwykłą książką kucharską, jakich wiele na rynku. Jej zadaniem jest pokazanie, jak komponować prawidłowo posiłki, jeśli chcemy zastosować dietę optymalną doktora Kwaśniewskiego. Zawarte w niej przepisy udowadniają, że posiłki optymalne są bardzo smaczne, a ich przygotowanie nie wymaga zdolności kulinarnych znanych szefów kuchni. Zawiera ona ponad 400 przepisów, wśród których znajdziemy popularny rosół i klasyczne mielone, ale także nowatorskie sushi czy makaron konjac po chińsku. Wiele produktów użytych w przepisach to pozycje dawniej na polskim rynku mało znane, a które dziś są już w powszechnym użyciu, takie jak olej kokosowy, ser mascarpone czy wspomniany makaron konjac. Różnorodność produktów, którymi dzisiaj dysponujemy, podpowiada nowe, ciekawe podejście do komponowania posiłków i sprawia, że ich przyrządzanie jest łatwe i przyjemne. Wegetarianie przekonają się, że i oni znajdą bardzo ciekawe przepisy dla siebie. Jest ich ponad 150 i oznaczone są znaczkiem vege. Stosowanie diety optymalnej nie oznacza rezygnacji z wegetarianizmu. Książkę uzupełniają bardzo przydatne tabele z zawartością makroskładników i wyliczoną proporcją BTW.
Dziennikarka, która od lat zajmuje się tematyką wzajemnych powiązań pomiędzy sferą emocjonalną człowieka, a odżywianiem. Znalezienie złotego środka, który gwarantowałby spokój emocjonalny i zdrowie fizyczne, to zadanie, które godne jest poszukiwań i zastosowania świadomych rozwiązań. Jest dyplomowaną bioterapeutką, która w swojej praktyce wykorzystywała chromoterapię (leczenie kolorami). Pracowała kilka lat w Hiszpanii, gdzie była współautorką programów radiowych i telewizyjnych, propagujących holistyczną wizję człowieka. Jest także autorką wielu artykułów o tematyce zdrowotnej, wydała zielnik pt.: „101 ziół na 101 dolegliwości” oraz książkę pt.: „Czy cukrzyca zabije wszystkich?”, w której zaprezentowała zasadniczo inne podejście do cukrzycy, niż medycyna akademicka.
Absolwentka filologii polskiej, dyplomowany menedżer kultury. Od 20 lat niezmiennie – najpierw współpracując, a następnie będąc redaktorem naczelnym miesięcznika „Optymalni”– zafascynowana wpływem żywienia na zdrowie. Jako pasjonat optymalnej kuchni, która doskonale wpisuje się w ideę Slow Food, permanentnie przekonuje wszystkich, że warto poświęcić czas na zdobycie pełnowartościowych produktów, przygotowanie z nich własnoręcznie dań i wspólne ich spożywanie. Dobra energia, która się wtedy tworzy jest nie do przecenienia! Uwielbia czytać, organizować imprezy i gotować dla rodziny i przyjaciół.
Fast shopping without unnecessary formalities.