Język
Dostawa do
/ {{destination.currency.short}}

{{destination.currency.name}} ({{destination.currency.short}})

Żywienie optymalne - Jan  Kwaśniewski

Żywienie optymalne

Jan Kwaśniewski

oprawa miękka/paperback, format A5

Rok wydania: 1999

Miejsce wydania: Warszawa

ISBN: 83-87534-12-9

Liczba stron: 176

Język: polski

ŻYWIENIE OPTYMALNE omawia przystępnie i popularnie zasady diety stworzonej przez Jana Kwaśniewskiego. Książka została napisana w oparciu o pierwszą publikację Autora wydaną w roku 1990 pod tym samym tytułem. Obecna wersja jest rozszerzona, zaktualizowana, uzupełniona o nowe informacje, a także uwzględnia doświadczenia minionego dziesięciolecia.

W efekcie Czytelnik otrzymuje praktyczny poradnik, z którego dowie się, jak stosować dietę optymalną w codziennym życiu. Książka uczy, kiedy jeść, co i ile, omawia, jak żywienie optymalne wpływa na ludzi zdrowych i dlaczego można wyleczyć się tą dietą z cukrzycy, miażdżycy i innych ciężkich chorób. Zawiera jadłospisy i przepisy kulinarne oraz tabele wartości odżywczych produktów spożywczych.

Wnosi wiele nowych, cennych informacji i zaleceń żywieniowych, których nie ma w żadnej innej książce J. Kwaśniewskiego.

Jan  Kwaśniewski
Jan Kwaśniewski

Jan Kwaśniewski jest lekarzem medycyny. Mieszka i pracuje w Ciechocinku, miejscowości uzdrowiskowej w centralnej Polsce. Praktykę lekarską rozpoczął w latach 60. jako lekarz sanatoryjny. Na podstawie wieloletnich obserwacji, a także badań naukowych zauważył, że przeróżne choroby, na które cierpią zgłaszający się do niego pacjenci nie są spowodowane różnorodnymi czynnikami chorobotwórczymi, jak nieraz twierdzą inni lekarze, lecz mają jedną przyczynę - złe odżywianie. Zaobserwował też, że każdy sposób żywienia powoduje inne choroby.

Konsekwencją tego odkrycia było poszukiwanie takiego sposobu jedzenia, który nie powodowałby w organizmie ludzkim niekorzystnych zmian, a sprawiał, by funkcjonował on prawidłowo i był zdrowy. W efekcie dr Kwaśniewski opracował sposób żywienia, który nazwał "żywieniem optymalnym" tzn. najlepszym dla człowieka. Generalną jego zasadą jest zachowanie właściwych proporcji między trzema podstawowymi składnikami występującymi w produktach żywnościowych - białkiem, tłuszczem i węglowodanami - jak 1 : 2,5-3,5 : 0,5. Oznacza to, że na 1 gram spożytego białka powinno przypadać w diecie 2,5 do 3,5 grama tłuszczu i 0,5 grama węglowodanów. Mówiąc krótko - jest to dieta wysokotłuszczowa.

Jak widać, założenia, na których opiera się żywienie optymalne, są diametralnie różne od głoszonej oficjalnie dietetyki. Nic dziwnego więc, że środowiska lekarskie, naukowe, prasa, traktują je w najlepszym razie z rezerwą. W praktyce jednak dieta ta okazała się niewiarygodnie skutecznym sposobem leczenia wielu chorób, a grono osób ją stosujących jest już bardzo duże (ok. 2 miliony ludzi zarówno w Polsce jak i za granicą) i ciągle się powiększa. O jej popularności niech świadczy fakt, że książki jej poświęcone rozeszły się w łącznym nakładzie kilkuset tysięcy egzemplarzy.

Inne książki autora:
Odpowiedzi na listy (tom II) - Jan  Kwaśniewski
Odpowiedzi na listy (tom III) - Jan  Kwaśniewski
Odpowiedzi na listy (tom I) - Jan  Kwaśniewski
Dieta optymalna - Jan  Kwaśniewski, Marek  Chyliński
Jak nie chorować - Jan  Kwaśniewski
Homo optimus - Jan  Kwaśniewski, Marek  Chyliński
Dieta optymalna – dieta idealna - Jan  Kwaśniewski, Marek  Chyliński
Optimal Nutrition - Jan  Kwaśniewski
Komplet polskich książek J. Kwaśniewskiego - Jan  Kwaśniewski
Optimal essen - Jan  Kwaśniewski
Tłuste życie - Jan  Kwaśniewski, Tomasz  Kwaśniewski
Оптимальное питание - Jan  Kwaśniewski
Książka kucharska - Jan  Kwaśniewski
Optimale Kost - Jan  Kwaśniewski
38,00 PLN
{{book.cartQuantity}}

Szybkie zakupy bez zbędnych formalności.

Darmowa dostawa

Szybkie płatności elektroniczne

Wysyłka za granicę

28
lat na rynku wydawniczym