{{destination.currency.name}} ({{destination.currency.short}})
oprawa miękka/paperback, format A5
Rok wydania: 2001
Miejsce wydania: Warszawa
ISBN: 83-87534-21-8
Liczba stron: 176
Język: polski
Od stycznia 1997 r. w "Dzienniku Zachodnim" ukazywały się listy do J. Kwaśniewskiego oraz jego odpowiedzi na nie.
Do końca maja 2000 r. opublikowano ich ponad 360.
Listy i odpowiedzi były również drukowane w prasie w Krakowie, Łodzi, Elblągu, Gdańsku, a także w Kanadzie i w USA. Od połowy lipca 2000 r. ukazywały się codziennie w “Wieczorze Wybrzeża”.
W ciągu tych czterech lat uzbierał się spory zbiór tekstów, w których poruszane były najróżniejsze zagadnienia, omawiane najróżniejsze przypadki medyczne i problemy osób stosujących dietę optymalną.
Listy te i odpowiedzi zostały zebrane w trzech tomach książki “Odpowiedzi na listy”.
Czytelnicy znajdą w nich przykłady różnych chorób oraz tego, co się z tymi chorobami dzieje po zastosowaniu żywienia optymalnego. W zamieszczonym na końcu indeksie każdy będzie mógł odnaleźć “swoją” chorobę lub zagadnienie, które go interesuje, oraz numer listu, w którym zostały one wymienione lub szczegółowo omówione. Będzie mógł dowiedzieć się, jak bywało u innych chorujących kiedyś na te same choroby. Będzie mógł przewidzieć, po jakim czasie pozbędzie się choroby czy chorób, jakie korzystne zmiany wystąpią w jego organizmie, w czynności jego umysłu, jak zmieni się jego jakość życia.
Jan Kwaśniewski jest lekarzem medycyny. Mieszka i pracuje w Ciechocinku, miejscowości uzdrowiskowej w centralnej Polsce. Praktykę lekarską rozpoczął w latach 60. jako lekarz sanatoryjny. Na podstawie wieloletnich obserwacji, a także badań naukowych zauważył, że przeróżne choroby, na które cierpią zgłaszający się do niego pacjenci nie są spowodowane różnorodnymi czynnikami chorobotwórczymi, jak nieraz twierdzą inni lekarze, lecz mają jedną przyczynę - złe odżywianie. Zaobserwował też, że każdy sposób żywienia powoduje inne choroby.
Konsekwencją tego odkrycia było poszukiwanie takiego sposobu jedzenia, który nie powodowałby w organizmie ludzkim niekorzystnych zmian, a sprawiał, by funkcjonował on prawidłowo i był zdrowy. W efekcie dr Kwaśniewski opracował sposób żywienia, który nazwał "żywieniem optymalnym" tzn. najlepszym dla człowieka. Generalną jego zasadą jest zachowanie właściwych proporcji między trzema podstawowymi składnikami występującymi w produktach żywnościowych - białkiem, tłuszczem i węglowodanami - jak 1 : 2,5-3,5 : 0,5. Oznacza to, że na 1 gram spożytego białka powinno przypadać w diecie 2,5 do 3,5 grama tłuszczu i 0,5 grama węglowodanów. Mówiąc krótko - jest to dieta wysokotłuszczowa.
Jak widać, założenia, na których opiera się żywienie optymalne, są diametralnie różne od głoszonej oficjalnie dietetyki. Nic dziwnego więc, że środowiska lekarskie, naukowe, prasa, traktują je w najlepszym razie z rezerwą. W praktyce jednak dieta ta okazała się niewiarygodnie skutecznym sposobem leczenia wielu chorób, a grono osób ją stosujących jest już bardzo duże (ok. 2 miliony ludzi zarówno w Polsce jak i za granicą) i ciągle się powiększa. O jej popularności niech świadczy fakt, że książki jej poświęcone rozeszły się w łącznym nakładzie kilkuset tysięcy egzemplarzy.