Język
Dostawa do
/ {{destination.currency.short}}

{{destination.currency.name}} ({{destination.currency.short}})

Tłuste życie - Jan  Kwaśniewski, Tomasz  Kwaśniewski

Tłuste życie

Jan Kwaśniewski, Tomasz Kwaśniewski

oprawa miękka/paperback, format A5

Rok wydania: 1997

Miejsce wydania: Warszawa

ISBN: 83-905428-6-2

Liczba stron: 296

Język: polski

Tłuste życie to zebrane w wydaniu książkowym artykuły na temat diety optymalnej drukowane w 1996 roku w Dzienniku Zachodnim.
Publikacje te spowodowały lawinowe upowszechnienie się żywienia optymalnego na Śląsku oraz niebywałą popularność Jana Kwaśniewskiego.
Pisane są ze swadą, pogłębione rozległą wiedzą i erudycją Autora. Wyjaśniają szeroko i klarownie całą, rewelacyjną teorię żywieniową stworzoną przez J. Kwaśniewskiego. Oparte są na gruntownej wiedzy naukowej, mimo to czyta je się łatwo i z zainteresowaniem.

Jan  Kwaśniewski
Jan Kwaśniewski

Jan Kwaśniewski jest lekarzem medycyny. Mieszka i pracuje w Ciechocinku, miejscowości uzdrowiskowej w centralnej Polsce. Praktykę lekarską rozpoczął w latach 60. jako lekarz sanatoryjny. Na podstawie wieloletnich obserwacji, a także badań naukowych zauważył, że przeróżne choroby, na które cierpią zgłaszający się do niego pacjenci nie są spowodowane różnorodnymi czynnikami chorobotwórczymi, jak nieraz twierdzą inni lekarze, lecz mają jedną przyczynę - złe odżywianie. Zaobserwował też, że każdy sposób żywienia powoduje inne choroby.

Konsekwencją tego odkrycia było poszukiwanie takiego sposobu jedzenia, który nie powodowałby w organizmie ludzkim niekorzystnych zmian, a sprawiał, by funkcjonował on prawidłowo i był zdrowy. W efekcie dr Kwaśniewski opracował sposób żywienia, który nazwał "żywieniem optymalnym" tzn. najlepszym dla człowieka. Generalną jego zasadą jest zachowanie właściwych proporcji między trzema podstawowymi składnikami występującymi w produktach żywnościowych - białkiem, tłuszczem i węglowodanami - jak 1 : 2,5-3,5 : 0,5. Oznacza to, że na 1 gram spożytego białka powinno przypadać w diecie 2,5 do 3,5 grama tłuszczu i 0,5 grama węglowodanów. Mówiąc krótko - jest to dieta wysokotłuszczowa.

Jak widać, założenia, na których opiera się żywienie optymalne, są diametralnie różne od głoszonej oficjalnie dietetyki. Nic dziwnego więc, że środowiska lekarskie, naukowe, prasa, traktują je w najlepszym razie z rezerwą. W praktyce jednak dieta ta okazała się niewiarygodnie skutecznym sposobem leczenia wielu chorób, a grono osób ją stosujących jest już bardzo duże (ok. 2 miliony ludzi zarówno w Polsce jak i za granicą) i ciągle się powiększa. O jej popularności niech świadczy fakt, że książki jej poświęcone rozeszły się w łącznym nakładzie kilkuset tysięcy egzemplarzy.

Inne książki autora:
Odpowiedzi na listy (tom II) - Jan  Kwaśniewski
Komplet polskich książek J. Kwaśniewskiego - Jan  Kwaśniewski
Optimale Kost - Jan  Kwaśniewski
Odpowiedzi na listy (tom III) - Jan  Kwaśniewski
Optimal Nutrition - Jan  Kwaśniewski
Jak nie chorować - Jan  Kwaśniewski
Książka kucharska - Jan  Kwaśniewski
Odpowiedzi na listy (tom I) - Jan  Kwaśniewski
Dieta optymalna - Jan  Kwaśniewski, Marek  Chyliński
Dieta optymalna – dieta idealna - Jan  Kwaśniewski, Marek  Chyliński
Żywienie optymalne - Jan  Kwaśniewski
Homo optimus - Jan  Kwaśniewski, Marek  Chyliński
Оптимальное питание - Jan  Kwaśniewski
Optimal essen - Jan  Kwaśniewski
38,00 PLN
{{book.cartQuantity}}

Szybkie zakupy bez zbędnych formalności.

Darmowa dostawa

Szybkie płatności elektroniczne

Wysyłka za granicę

28
lat na rynku wydawniczym